torstai 31. joulukuuta 2015

Vegaanihaaste ja terveellinen tammikuu

Sovimme ystävieni kanssa jo joulukuun puolivälin tiimoilla, että tammikuussa voisi olla syytä ryhdistäytyä ja ottaa itseään tiukasti niskasti kiinni - viettää herkuton kuukausi. Lanseerasimme terveellisen tammikuun, joka tottakai alkaa 7.1., koska loppiainen. ;) Ensi viikon torstaista lähtien neljä viikkoa tulisi elää terveellisempää ja ravitsevampaa ruokaa syöden, herkkuja ahmimatta. Tällaisen totaalikieltäytymiskauden jälkeen voi olla helpompi pitää herkuttelu aisoissa, kun on päässyt irti sokerikoukusta.

Samaan saumaan ajattelin ottaa osaa vegaanihaasteeseen, jossa tarkoituksena on elää kuukausi vegaanisesti. Etenkään kotona tämä ei mikään iso muutos ole, koska jo nyt ainoat kuluttamani eläinperäiset tuotteet ovat juusto leivän päällä, margariini, maitosuklaa ja tuotteiden raaka-aineena oleva kananmuna sekä maito. Kodin ulkopuolella ruokailuun haastetta tulee jonkin verran, kyläilyreissuja helpottaa herkuttomuus. 

Kuva: kapina.net


Olen jo pitempään miettinyt, olisiko syytä elää vegaanisesti, ainakin suurimman osan ajasta, ja esteenä on ollut (omien tottumusten lisäksi) kehtaaminen. Että kehtaako esmierkiksi sukulaisilla käydessä kieltäytyä pullasta ja kakusta, koska ne sisältävät eläinperäisiä tuotteita. Hieman pitkin hampain olen syönyt kananmunaa sisältäviä kakkuja - itse en ole kotona käyttänyt kananmunaa itsessään ruoanlaitossa vuosiin, esimerkiksi kaupasta ostettujen keksien raaka-aineena sitä on voinut olla. Kananmuna maistuu pahalle, ja sen rakenne on ällöttävän limainen.

Nyttemmin olen herännyt kukkotipujen kohtaloon, ja tuntuu oudolta käyttää tuotteita, jotka on tehty aineesta, joiden tarkoituksena on auttaa vasikkaa kasvamaan lehmäksi. Tunnen myös valitettavan herkästi maailmantuskaa, yksi yö en ollut saada nukahdettua, kun mietin, miksi minun ruokani vuoksi tuotantoeläinten tulisi kärsiä? Vasikan elää ilman emoa ja sille kuuluvaa maitoa, pikkutipujen kuolla?

Kuva: vegaanihaaste.fi

Vegaanihaasteen osallistujat saavat uutiskirjeitä, jotka sisältävät reseptejä, hyödyllistä tietoa ja kiinnostavia tarinoita. Osallistujien on mahdollista saada itselleen myös vegaanituutori, jolta kysyä apua, vinkkejä ja tukea. Itse uskon onnistuvani haasteessa tuutoritta, koska meikäläisen harppaus normiruokavaliosta vegaanisuuteen ei ole suurensuuri. ;) Suurin anti itselleni on uutiskirjeiden reseptit ja Facebook-ryhmässä jaetut vinkit. Odotan myös mielenkiinnolla, tapahtuuko vegaaniruokavalioon siirtyminen ongelmitta, millaisia haasteita tulee vastaan, ja mitkä fiilikset on vegaanikuukauden jälkeen?

Ottaako joku muu osaa vegaanihaasteeseen tai haastaako itseään muuten terveellisimmillä valinnoilla, kuten vuoden vaihduttua "perinteisesti" kuuluu? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti