keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Ranteen ja peukalojänteen kuntoutus

Viime postauksessa kerroin lyhyehkösti omasta De Quervain -historiastani, ja nyt voisin kertoa, miten olen pyrkinyt sekä peukalojännettä että rannetta vahvistamaan. 

Fysioterapeutilta sain ohjeen peukalojänteen vahvistamiseen kuminauhajumpalla, ja Saara Sarvaksen treeniblogista löysin aikoinaan linkin Sulkapalloliiton Youtube-videoon, jossa näytetään erilaisia rannetta vahvistavia liikkeitä. Sain fyssarilta siunauksen jatkaa näiden liikkeiden tekoa.

Fysioterapeutti laittoi minulle syksyllä kinesioteipin tukemaan peukalon oikeanlaista liikettä, ja lääkärin kehotuksesta olen käyttänyt kinesioteippiä myös nyt keväällä. Kovin suuria hyötyjä en koe teippauksen avulla saaneeni, mutta ei siitä haittaakaan ollut. Teippi kuitenkin on tukenut peukalojännettä. Ensimmäisen kerran jälkeen avopuolisoni joutui teippaushommiin ohjeilla, jotka suurinpiirtein muistin fysioterapeutin minulle antaneen. Youtubesta löytyi myös ohjevideoita, mutta ne olivat monimutkaisempia ja -vaiheisempia, mitä fyssari oli neuvonut.



Omassa teippauksessa peukalon päällä oli venyttämätöntä teippiä, ja jänteen sekä ranteen alueella venytystä teipissä oli n. 70%, ja käsivarressa taas venyttämätöntä. Ongelmaksi teipin kanssa muodostui se, että etenkin peukalon päällä se ei kovinkaan pitkään pysynyt, koska käsien peseminen, tiskaaminen yms. kasteli teipin liimaa niin, että se alkoi irrota jo päivän käytön jälkeen. Pysyvyyden parantamiseksi laitoin peukalon ja teipin ympärille laastarin... Oma ihoni on aika herkkä, ja useamman teipin pitäminen putkeen alkoi ärsyttää ihoa.

Näiden lisäksi olen käyttänyt kylmähaudetta kolmesti päivässä silloin, kun käsi on ollut kipeimmillään. Kuntoutustreenien jälkeen kylmähaude on ollut usein hyväksi.

Näiden lisäksi olen salitreeneissä vältellyt liikkeitä, jotka rasittaisivat kättä, ja muutenkin tehnyt treenit vähän omaa fiilistä kuunnellen ja painoja hiljalleen nostaen. Helsingin Sanomien lukijat saivat joulukuussa kolmen kuukauden alekoodin Sportyplanner-sivustolle, ja alkuvuodesta testailin vähän yhtä sivustolta löytyvää treeniä. Valitettavasti treenin lämmittelynä toimineet joogaliikemäiset venytykset saivat käden kipeytymään uudelleen. 

Tällä hetkellä teen salitreeninä yksijakoista, itsetehtyä ohjelmaa, jossa on muutama koko kroppaa rasittava liike. Työntäviä liikkeitä ohjelmaan kuuluu vain yksi, ja sekin on rintaprässilaite. Haaveena olisi, että syksyllä voisin palkata itselleni muutamaksi kerraksi personal trainerin, jotta ammattilaisen avulla saisin koostettua paranemista tukevan saliohjelman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti