sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Mistä vegelle prodea?

Kasvissyöjän proteiininlähteet ovat ajankohtaisia mm. lihattoman lokakuun vuoksi. Tässäpä hieman omia tapojani korvata liha lautasella!

Jos olisin saanut euron joka kerta, kun joku on kysynyt, mistä saan kasvissyöjänä proteiinia, olisin kerryttänyt aikamoisen kassan näiden yhdentoista vuoden aikana. Proteiinia kun saa vaikka mistä! Palkokasveista, linsseistä, kokojyväviljasta, iduista, seitanista, siemenistä, pähkinöistä, quinoasta... Itse käytän jonkin verran maitotuotteita, joten saan lisäksi jonkin verran proteiinia niistä.

Lempiproteiininlähteitäni ovat soija ja idut. Soija sen helppouden vuoksi - soijarouheen voi turvottaa ruoan seassa, tofun paistaa nopeasti pannulla, ei tarvitse kovinkaan paljon esivalmistella ja maku on hyvä. Soijan terveellisyydestä kiistellään paljon. Itse olen sitä mieltä, että kun pitää soijan syömisen kohtuudessa, ei siitä ole mitään haittaa. Tätä myös viimeisimmät tutkimukset tukevat.


Idut ovat melko tuore lemppari, ja iduissakin viehättää niiden helppous ja proteiinipitoisuus. Evässalaatin proteiinipitoisuutta on helppo lisätä iduilla, pähkinöillä ja siemenillä. Salaatti pysyy raikkaana, mutta on kuitenkin täyttävää. Laiskana ruoanlaittana vaivattomuus on se avainsana. ;)

Nykyään ruokakaupoista löytyy vaikka minkälaista kasvikunnan proteiinia, ja itselleni uutena juttuna olen kokeillut niin hernerouhetta kuin härkäpapuja. Härkäpapuja ei välttämättä ihan joka kaupasta saa, mutta nyt olen bongannut lähi-Cittarista käyttövalmiita härkäpapuja ja härkäpapurouhetta.



Aina aika ajoin meillä valmistetaan seitania (mies valmistaa). Ollaan testattu useampia reseptejä, ja lopputulos on ollut aika vaihtelevaa. Ensimmäiset seitankokeilut tässä taloudessa ovat olleet rutikuiva ja niin kostea, ettei se kypsynyt edes pannulla paistamalla... Seitanin kanssa toistaminen ja kokeilu saattaa tulla tarpeeseen! 

Nykyään netti on pullollaan erilaisia kasvisruokareseptejä, joten kynnys kasvisruokien kokeiluun on matalahko. Uusille vegeille ja muille kokeilunhaluisille suosittelen Chocochili-ruokablogia sekä Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjaa! Etenkin jälkimmäinen on täynnä idioottivarmoja perus kotiruokareseptejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti